Câteva lucruri picante pe care nu le bănuiai despre ardeiul iute

Postat de Fooda la 10 Nov, 2016 in Generale

paprika_chili_sharp_220634

1. Singurele ființe care simt gustul iute al ardeiului sunt mamiferele. Păsările îl mănâncă fără să simtă nimic, contribuind astfel la larga răspândire a semințelor.

2. Ardeii iuți sunt una din primele plante domesticite de oameni, urme vechi de 6000 de ani ale semințelor acestora găsindu-se în Mexico și Peru.

3. Nu toate părțile ardeiului sunt la fel de iuți. Unii cred că semințele sunt mai iuți, dar în realitate pulpa din jurul acestora îți face limba să ia foc.

4. Iuțeala este în realitate creeată ca un mecanism de apărare a ardeiului împotriva unor ciuperci microscopice și microbi și este dată de o substanță numită capsaicină, care inhibă creșterea acestora.

small_chili_hot_picture_165462

5. Există chiar o scară a iuțelii ardeilor. Se numește scara Scoville și este numită astfel după un farmacist care a dorit să aibă o mărime exactă după care să poată măsura iuțeala ardeilor. Cei mai dulci ardei au 1-100 SHU (Scoville Heat Units), pe când cei mai iuți care există pot ajunge la 2.2 millioane SHU.

6. Ardeii iuți conțin o cantitate mare de vitamina C, 107 miligrame, comparativ cu o portocală care conține doar 69 de miligrame.

7.Unii ardei pot să ardă pielea umană chiar și prin mănuși de latex. Ei conțin un nivel atât de mare de capsaicină (1,2 milioane SHU), încât acesta pătrunde prin mănuși. Cunoscătorii spun că dacă îi mănânci, iuțeala este de nesuportat.

8. Salata lui Juan Carlos de la Fooda este una din cele mai gustoase preparate cu ardei iute.

salata-mexicana700x420px

 

 

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu