Despre condimente și pasiunea pentru arome
Când vrem să intensificăm gustul ori să experimentăm o nouă savoare, condimentele ne stau la dispoziție. Și pe bună dreptate, căci avem de unde alege. Când mirodenii, când plante aromate, după gustul fiecăruia.
E bine de știut că cele două tipuri de condimente sunt diferite. Mirodeniile provin din plante care cresc în regiuni tropicale și au o aromă picantă. Aici ne referim la piper, curcuma, ghimbir, scorțișoară, cuișoare și multe altele. Iar pe de altă parte, avem plantele aromate bine-cunoscute de români: pătrunjel, busuioc, mentă, oregano, etc.
Vă aduceți aminte de povestea „Sarea în bucate”? Ei bine, ilustrează perfect utilitatea condimentelor. Dacă încă nu sunteți un expert în folosirea lor, indicațiile de mai jos vă vor ajuta:
- Salvia este recomandată pentru marinat, preparate grele de vânat și rulade din carne
- Curry-ul se adaugă la finalul coacerii preparatului pentru a nu-și pierde aroma
- Frunzele de dafin sunt recomandate la sosuri și preparate vânătorești
- Feniculul se folosește la salata orientală și preparatele cu ciuperci
- Tarhonul este perfect la salata de crudități și sosurile pentru pește
- Busuiocul se adaugă doar la sfârșitul fierberii pentru a-și păstra întreaga aromă
- Șofranul (cel mai scump condiment din lume) oferă o aromă aparte preparatelor, ușor dulce. Utilizat adesea pentru condimentarea cărnii de miel, pui sau pește, cât și în risotto
Acum, că ați descoperit o parte din secretele condimentelor, e momentul să le experimentați în cele mai gustoase preparate.
Poftă bună!
Comentarii - Niciun comentariu