Obiceiuri bizare de Ignat

Postat de Fooda la 15 Dec, 2016 in Generale

Ignatul cunoscut ca  ziua în care se taie porcii, este de fapt o sărbătoare creștină, închinată Sfântului Ignatie. Cei mai mulți dintre noi însă, o asociază cu sacrificarea porcilor înainte de Crăciun. Legate de această sărbătoare, în România există numeroase tradiții și superstiții, care până nu demult păreau absolut normale, dar care nouă astăzi ni se par ciudate. Iată câteva din ele:

  1. Porcul se taie în această zi, pentru că se spune că în noaptea precedentă își visează moartea, motiv pentru care, oricum ulterior nu va mai mânca și nu se va mai îngrășa.
  2. În unele părți ale țării, cei cărora le este milă, nu pot participa la tăierea porcului, pentru că se spune că din cauza lor, porcul va muri mai greu, iar carnea lui va fi tare.
  3. În alte regiuni, după ce porcul este pârlit și spălat, se acoperă cu o pătură și este încălecat de un copil, acest gest aducând un an plin de bogății și sănătate. Cu siguranță v-ați scandalizat când ați văzut astfel de poze pe facebook, dar trebuie să știți că este o tradiție foarte veche, care se păstrează și azi.
  4. Un alt obicei ciudat este desenarea semnului crucii pe frunțile copiilor cu sângele animalului mort. Se spune că asta îi va ține sănătoși și cu obrajii rumeni în anul care va veni.
  5. Alte tradiții spun că untura porcilor negri poate fi folosită la vrăji, iar diferite organe ale porcului pot fi folosite pentru tratarea unor boli ale oamenilor și animalelor.
  6. În unele sate, există obiceiul ca unii morți, care se crede că se vor transforma în strigoi, să fie unși cu untură, aceasta împiedicându-i să se întoarcă și să îi bântuie pe cei vii.
  7. După tăierea porcului, capul acestuia este primul care este dus în casă, cu râtul înainte, ca să aducă belșug și prosperitate în gospodărie.

Tradiția la Fooda este să ținem porcul fericit, în iarbă, ca în poza de mai jos:

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu