Oul de Paște în jurul lumii

Postat de Fooda la 14 Apr, 2016 in Generale

Oul de paste in jurul lumii

Legătura dintre ouă și primăvară este mult mai veche decât Sărbătoarea Paștelui și multe din ritualurile străvechi sunt legate de ele. Din India Antică până în Polinezia, din Iran până în Grecia, Estonia sau Finlanda, din America Centrală și până în America de Sud s-au descoperit străvechi mituri legate de nașterea universului dintr-un OU. De aceea, nu este deloc neobișnuit ca în majoritatea culturilor, oul este considerat un simbol al vieții.

Cum a fost oul asociat cu Paștele?

Desi, ritualul vopsirii ouălor se pierde în negura timpului, se crede că își are originea undeva în Străvechea Persie. Și în Roma antică și în Egiptul antic ouăle vopsite erau folosite în celebrarea fertilității, a echinocțiului, venirea primăverii sau a anului nou.

Mai tarziu, creștinii duc mai departe aceste ritualuri și ouăle roșii devin simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre legende spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce si acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Pentru că în timpul postului dinaintea Pastelui ouăle nu puteau fi consumate, ele erau fierte pentru a se păstra mai bine.

La multe popoare, această tradiție nu se mai păstrează sau și-a pierdut importanța. În România, însă, vopsitul și încondeiatul ouălor a devenit o adevărată artă existând metode și tradiții transmise cu sfințenie în familii, din generație în generație, mai ales, în zona rurală. Târgurile de Paște și muzeele sunt locurile în care le puteți admira, sau cumpăra în fiecare an.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu