Știm cu adevărat ce este mâncarea organică?

Meniul din gradina , sanatos si perfect intr-o zi de vara!
Este la modă să mâncăm sănătos iar produsele alimentare etichetate “organic” au devenit nelipsite de pe rafturile magazinelor.
La o prima vedere, avem impresia că produsele organice sunt obișnute în medii fără poluare, fără chimicale, prin metode sustenabile care conserva biodiversitatea, într-un adevărat paradis al ingredientelor sănătoase, undeva la tara, într-un peisaj idilic cu flori colorate, miei și fluturași.
Realitatea este puțin diferită. De fapt, orice produs care respecta niște standarde de producție, poate fi numit organic.
De exemplu, în agriculturî, fructele și legumele trebuie cultivate fără substanțe sintetice (pesticide, ierbicide, fertilizatori), cu excepția celor permise de reguli. Deci nu în mod cu totul natural. Semințele și răsadurile folosite trebuie să fie nemodificate genetic, produse făraă hormoni, antibiotice și alte substanțe sintetice, cu excepția celor permise de standarde.
Eticheta “organic” se referă și la modul de prelucrare al produselor, care trebuie și el să respecte anumite standarde naționale și internaționale.
Chiar dacă în realitate ne-am dori ca aceste produse să fie perfecte, în condițiile de climă și mediu din acest secol nu ar mai fi, oricum, posibil. De aceea, specialiștii au ales ei un set de reguli pe care le consideră benefice pentru sănătatea noastră.
Studiile arată că produsele “organice” conțin o cantitate mai mare de antioxidanti și o cantitate mai scăzută de metale toxice și pesticide în comparație cu produsele convenționale. Aceleași studii arată însă, că nu conțin mai multe vitamine. Alți specialiști spun însă că nu există suficiente dovezi care să arate că unele ar fi mai sănătoase decât altele.
În final, rămâne la latitudinea noastră să alegem ceea ce mâncăm.
Comentarii - Niciun comentariu