Studiul care sfătuiește adulții să continue consumul de carne roșie

Postat de Dan Ionescu la 01 Oct, 2019 in Generale

Consumul de carne roșie este benefic sau crește riscul de boli cardiovasculare sau cancer? Experții nu s-au pus niciodată de acord și oferă diverse răspunsuri în această direcție.


Luni însă, lucrurile au fost și mai agitate după ce o echipă de cercetători independenți din șapte țări “sfătuiește adulții să continue consumul actual de carne roșie”, respectiv în medie trei – patru porții pe săptămână. Același consemn pentru carnea procesată, potrivit recomandărilor publicate luni în revista Annals of Internal Medicine, publicată de American College of Physicians.
Multiplele studii reanalizate de acest grup arată că reducerea consumului de carne roșie la trei porții de carne roșie pe săptămână reduce mortalitatea provocată de cancer cu șapte morți la o mie de persoane, o reducere considerată modestă de oamenii de știință în discuție. Cu alte cuvinte: gradul de certitudine al acestei statistici este “redus”.
Pentru carnea procesată și bolile cardiovasculare și diabet, calitatea dovezilor este considerată “foarte slabă” de echipă, care a recurs la o metodologie denumită GRADE.
“Sunt reduceri foarte slabe ale riscului de cancer, boli de inimă și diabet și, între altele, dovezile sunt nesigure”, a rezumat Bradley Johnston, profesor asociat de epidemiologie la universitatea Dalhousie din Canada și directorului grupului NutriRECS, care a redactat recomandările.
Recomandările publicate luni au stârnit deci un val de critici în mediul experților în nutriție și în epidemiologie, disciplina care studiază raportul dintre boli și factorii care le pot provoca.
Deși aprobă rigoarea noii analize, mulți nu sunt de acord cu filosofia concluziilor.
Carnea roșie este bogată in fier, iar avantajul este că fierul din compoziția cărnii roșii este usor de absorbit de către organism. De asemenea, acest aliment oferă organismului și vitamina B12 necesară în producerea ADN-ului și mentinerea sănătății celulelor rosii din sânge, dar și zinc ce participă la mentinerea funcției normale a sistemului imunitar.
Carnea roșie este bogată în proteine care ajută la consolidarea și cresterea oaselor și a mușchilor. Carnea de vită slabă conține doar 180 de calorii dar înglobează 10 substanțe nutritive esențiale.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu