Tot ce trebuie să stiți despre cei 40 de Mucenici

Postat de Fooda la 08 Mar, 2016 in Generale

Data de 9 martie marcheaza atat inceputul anului agricol cât și o sărbătoare ortodoxă numită Sfinţii 40 de Mucenici. Legenda spune că cei 40 de mucenici care erau soldați creștini români, greci și armeni în vremea împăratului Licinius, au refuzat să se inchine idolilor și au fost pedepsiți. Au fost torturați iar apoi condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Dar, în noaptea în care au fost trimiși la moarte, s-au petrecut minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, dar, totuși, ca pedeapsă, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați moară . Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac.

Sărbătoarea Sfinților Mucenici se serbează doar în România și Moldova și suprapunându-se obiceiurilor și tradițiilor începutului de primăvară, a generat numeroase obiceiuri, diferite în funcție de zonă.

În Moldova Gospodinele fac 40 de colaci numiți „mucenici“ sau „sfințișori“. Aceștia au forma cifrei 8, fiind o stilizare a figurii umane. Ei sunt făcuți din aluat de cozonac și sunt unși cu miere și nucă.

Aceeași formă a cifrei 8 este păstrată și în Dobrogea sau Muntenia, dar mucenicii sunt mai mici și sunt pregătiți din aluat fiert în apă îndulcită cu zahăr și aromată cu scorțișoară și nucă, ca un simbol pentru lacul în care au fost osândiți să moară cei 40 de soldați.

Un obicei mai recent este și acela ca bărbații să bea 40 de pahare de vin sau țuică în cinstea celor 40 de Sfinți Mucenici.

De asemenea, în acestă zi sunt prezente și obiceiurile de început de primăvară, cum ar fi curățenia casei, pregătirea grădinii pentru semănat și arderea resturilor din gospodărie pentru a încălzi și a alunga iarna.

mucenici blog

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu